Het is winter maar het staat niet stil

Het is winter maar het staat niet stil

20 februari 2023 0 Door Corine Holtmaat

Afgelopen week hebben we rekken geplaatst om klimplanten te laten groeien. Idealiter laat je ze groeien tegen de bestaande begroeiing maar nu we nog in de beginfase zitten kunnen we op deze manier al wel bramen, druiven, kiwibessen en klimop laten groeien. Klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden en is ideaal voor bijen die nog op zoek zijn naar nectar.
We hebben een hek geplaatst zodat het afgesloten kan worden. Binnenin komt een stukje moestuin en we hebben op de open plek op dit moment een hondenspeeltuin gecreëerd.

Ook hebben we het kippenhok verhuist naar het voedselbos. De kippen moeten nog wennen aan een andere plek. Kippen houden is geen onderdeel van een voedselbos, maar wij vinden zolang ze geen schade aanrichten dat ze lekker vrij rond mogen lopen en niet in het hok hoeven worden opgesloten.

Marja gaat binnenkort een nieuwe cursus volgen om meer te leren en inspiratie op te doen van ervaren voedselbosexperts waaronder Wouter van Eck en Sjef van Dongen. Voedselbossen in Nederland zijn relatief een nieuw fenomeen. Er is al veel kennis maar grotendeels is het ook pionieren en wat is er dan mooier dan leren van elkaar.

Corine kreeg voor haar 40ste verjaardag van vrienden twee boeken over voedselbossen. Het Praktisch Handboek Voedselbossen is een prachtig naslagwerk, waar we zeker gebruik van gaan maken. Leuk om te ervaren hoeveel mensen er betrokken zijn en graag willen komen kijken. Momenteel is er nog niet heel veel te zien, maar richting de zomer ontvangen we je graag om eens te komen kijken.