Onze eerste oogst

Onze eerste oogst

19 juni 2023 0 Door Corine Holtmaat

Onze eerste oogst in het voedselbos is een feit! We hebben vol enthousiasme honingbessen geplukt. Deze bessen zijn heerlijk zoet en hebben prachtig knalrood sap. Bovendien zitten ze boordevol antioxidanten, waardoor ze niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens gezond. Het kostte even wat tijd om een schaaltje vol te plukken, maar daardoor waardeer je de vruchten des te meer. Naast de honingbessen hebben we ook spontaan opgekomen kamille, die we hebben gedroogd om er heerlijke thee van te maken. Ook hebben we verschillende soorten paddenstoelen zien opkomen, maar door het droge weer zijn zij ook weer verdwenen. Voordat we die zomaar eten is het noodzakelijk dat we ons er eerst verder in verdiepen.

Het is prachtig om te zien hoe de natuur zichzelf laat zien en steeds verandert. Eerst was het veld paars van de dovennetel, daarna kleurde het roze van de ooievaarsbek en vervolgens wit van de klaver. Nu zijn de grassen omhooggeschoten en vormen ze een prominent onderdeel van het landschap. En tussen al dat groen zie je grote sprinkhanen van de ene naar de andere plant springen.

Helaas ervaren we ook de uitdaging van droogte. De bladeren van de perzik- en abrikozenboompjes zijn verdroogd door het gebrek aan water. Deze bomen hadden al te lijden onder de kou en worden nu ook nog eens geconfronteerd met droogte. Desondanks hopen we dat ze kunnen overleven en volgend jaar een nieuwe kans krijgen. Tegen die tijd zullen ze dieper geworteld zijn en minder kwetsbaar voor de weersomstandigheden. Ook merken we op dat er maar weinig vlinders te zien zijn, iets om in de gaten te houden.