Stikstofbolletjes boosten voedselbos

Stikstofbolletjes boosten voedselbos

10 augustus 2023 0 Door Corine Holtmaat

Het is alweer een tijd geleden dat we jullie vertelden over onze beslissing om klaver te zaaien als groenbemester. We hebben hiervoor gekozen omdat het een vlinderbloemige is die de unieke eigenschap hebben om stikstof uit de lucht op te nemen en af te geven aan de bodem via de zogenaamde “stikstofbolletjes” of knolletjes aan de wortels. Die knolletjes zijn nu ook echt zichtbaar.

De aanwezigheid van de stikstofbolletjes aan de klaverwortels betekent dat onze bodem nu rijker wordt aan stikstof wat van vitaal belang is voor de groei en ontwikkeling van andere planten en gewassen in ons voedselbos. De ontwikkeling van de klaver heeft ons aangenaam verrast. Niet alleen heeft het gezorgd voor een weelderige groene bodembedekking, ook zien we dat de klaver verschillende insecten aantrekt. Als we terugkijken op de afgelopen maanden zijn we blij dat we voor dit gewas hebben gekozen.

Op 19 augustus komt het netwerk van de Drentse Voedselbossen bij ons kijken. We hebben even getwijfeld omdat we nog geen jaar geleden zijn gestart. Maar ook als jong voedselbos in wording is het leuk om op een laagdrempelige manier de opgedane ervaringen met elkaar te delen. Als een constant leerproces heeft dit avontuur ons nu al nieuwe inzichten opgeleverd die we toepassen in ons veredelingsbedrijf AB-Cultivars: www.ab-cultivars.com