Pioniers Drentse voedselbossen op bezoek

Pioniers Drentse voedselbossen op bezoek

28 augustus 2023 0 Door Corine Holtmaat

Zo’n dertig enthousiaste voedselbospioniers van de Drentse Voedselbossen verzamelden op zaterdag 19 augustus bij ons op het erf voor een bezoek aan ons jonge voedselbos. Marja deelde het verhaal achter de geboorte en groei van ons voedselbosexperiment. Daarna hadden de deelnemers de gelegenheid om op eigen tempo rond te wandelen en te ontdekken welke resultaten er zichtbaar zijn na ruim een half jaar inspanning. De allereerste Colette-appel, de Elstar van ons voedselbos, hangt trots aan de boom. Dit belooft wat voor de komende jaren.

Tijdens de rondleiding nam Harry enkele mannen mee in zijn ontwikkelde systeem voor perceelbeheer. Dit systeem helpt ons bij het bijhouden van onze aanplantingen. Er werd besproken hoe dit wellicht breder gebruikt kan worden. Henk liet zien hoe het bewateringssysteem met druppelslangen werkt. We zien dat de planten die wel bewaterd worden het beter doen dan de stukken waar we dat niet hebben toegepast. Corine raakte in gesprek over hoe ook de intentie van de maker een essentiële rol speelt in het hele ecosysteem. Wij zijn onderdeel van die natuur en dat reikt verder dan alleen zichtbare materie.  

Bij het afsluiten van de ochtend rees er een belangrijke vraag op onder enkele deelnemers: hoe gaan we om met de oogst? Dit bracht een nieuw thema naar voren: het overleven van de oogst. Enkele dagen later werden we verrast door een leuk stukje van Jacqueline van Dinten, hier onder te lezen. We willen iedereen bedanken die aanwezig was en heeft bijgedragen aan deze dag van kennisdeling en gemeenschapszin.

Op bezoek bij Marja, haar familie en hun voedselbos ’t Wemmenholt in Zuidwolde.

Gastvrij worden we zaterdagochtend 19 augustus ontvangen door Marja en dochter Corine op hun familiebedrijf Holtmaat voor zaadveredeling. Marja blijkt een enthousiast verteller met gevoel voor humor en straalt daadkracht en energie uit. Tijden veranderen, inzichten groeien en wanneer je altijd innovatief bezig bent geweest, wordt het een tweede natuur om in de gaten te houden wat er verandert in de wereld. Waar je naar op zoek bent, dient zich aan en zo schrijft Marja zich najaar 2022 in een opwelling in voor een cursus “Ontwerp je eigen voedselbos” van Martijn Ballemans.

Afgelopen december gestart en met het resultaat van de cursus, een uitgewerkt ontwerp voor een voedselbos, aan de slag gegaan. Met de hele familie! Honderden bomen worden geplant zoals walnoot, hazelnoot, amandel, appels, peren, pruimen, perziken, abrikoos, kersen, en diverse bessen soorten. Lavameel is gestrooid en klaver als groenbemester en stikstof binder gebruikt.

Wanneer je altijd plantenkweker bent geweest kijk je op een bepaalde manier naar onkruid. Het moet weg en het vergt inspanning daar op andere wijze naar te kijken. Dit geldt denk ik voor velen van ons! Een ware paradigma shift!

De vele houtsnippers die deze winter zorgvuldig zijn aangebracht rondom de jonge boompjes zijn inmiddels door de klaver overwoekerd. Het is een kleurig gezicht. Wij zagen een enorm perceel in een begin- en ontwikkelfase van een voedselbos. Leerzaam voor ons allen!

Met liefde en compassie aangelegd. Hulde voor deze familie die dit avontuur is aangegaan en een droom aan het realiseren is. Van plantenkweker tot plantenveredelaar en nu als pioniers gestart met deze nieuwe vorm van landbouw. Er is moed en durf voor nodig zo’n groot uitdagend project aan te gaan en ja, er zijn mensen die dat gewoon doen! Met de hele familie!

Dank dat we bij jullie mochten kijken! Volg vooral ook het hele proces op hun site:https://voedselbos.holtmaat.eu