Ontwaken uit de winter

Ontwaken uit de winter

26 februari 2024 0 Door Corine Holtmaat

Terwijl de winter langzaam plaatsmaakt voor het prille voorjaar komt ons voedselbos weer tot leven. Na maanden van rust en stilte zijn de eerste tekenen van nieuw leven duidelijk zichtbaar. Het is een tijd van hoop, vernieuwing en groei.

Net zoals de natuur zich terugtrok om te rusten namen ook wij de afgelopen maanden even rust. Maar nu het voorjaar nadert is het tijd om weer aan de slag te gaan. De eerste knoppen verschijnen aan de takken en zijn er klaar voor om uit te barsten in een zee van kleur. We kijken uit naar het komende seizoen. Corine heeft plannen om bijeenkomsten te organiseren over het voedselbos en biodiversiteit. Als dit je interesseert laat het ons dan weten.

Vanochtend waren we druk bezig met een groepje enthousiastelingen met het inpakken van zaden voor de lokale zadenbibliotheek. Deze zaden, zoals mariadistel, johannesbroodboom en Arctium lappa (grote kliswortel), zijn deels geoogst uit ons eigen voedselbos. Door onderling zaden te lenen en te ruilen bouwen we samen aan een diverse zadencollectie en dragen we bij aan het behoud en de verspreiding van waardevolle plantensoorten.

Onze honden brengen een levendige energie naar het voedselbos, hoewel ze soms ook schade aanrichten door rond de jonge boompjes te graven op zoek naar muizen. Dan blijkt weer dat het voedselbos niet alleen een bron van voedsel is, maar ook een thuis voor allerlei soorten leven.

Na de overvloedige regen van de afgelopen maanden voelen we een hernieuwde energie en enthousiasme om weer aan de slag te gaan. We kijken uit naar wat het nieuwe seizoen voor ons in petto heeft.