Ochtendwandeling door het Voedselbos

Ochtendwandeling door het Voedselbos

1 april 2024 0 Door Corine Holtmaat

Vanochtend, op tweede paasdag, besloot ik een zintuigelijke wandeling te maken door het voedselbos. De ochtenddauw lag als een zachte deken over het landschap, terwijl de wereld langzaam ontwaakte. Het uur verschil door de zomertijd zorgde ervoor dat ik op een ander moment dan gewoonlijk buiten liep. Zo bijzonder met helemaal niks om me heen, omringd door niets anders dan de geluiden van fluitende vogels en de frisse kleuren van de ontluikende lente.

Op mijn pad stuitte ik op enkele slakken op de grond, maar mijn aandacht werd al snel getrokken door een bijzondere vondst: een slak die zich met haar huisje tussen de bloeiende prunus had genesteld. Bijzonder die wonderlijke spiraalvorm van dat huisje. Kunst in de natuur. Het was een moment van pure verwondering over de natuurlijke spiritualiteit die in elke hoek van het bos te vinden is. Een voedselbos is veel meer dan alleen voedsel voor mensen. Het is een ecosysteem waarin alles met elkaar verweven is, waar elke plant, elk dier zijn rol heeft. Die slak eet die plant en de slak zelf is weer voer voor de vogels. Natuur is ook ruig en wreed, maar vanuit dat perspectief van schoonheid heb ik er van genoten.

De eerste oogst van dit jaar is een feit. Gisteren genoten we van rabarber bij het Paasdiner! Het was heerlijk, zij het met een flinke dosis suiker en eigenlijk een beetje havermout of krijt voor de kalk om het oxaalzuur te neutraliseren. De bloem die er op zit staat op het punt om open te barsten, wat een potentie! Je ziet gewoon dat er iets bijzonder uit die knop komt. De natuur is er klaar voor, en wij ook! Wat zou er dit jaar in ons tot bloei willen komen?

Corine heeft vorige week haar eerste training gehad van The Pollinators in Amsterdam en Marja vertegenwoordigde afgelopen zaterdag de Drentse Voedselbossen op de Noordelijke Zadenmarkt in Groningen. Het is inspirerend om te zien hoe verschillende gemeenschappen elkaar vinden en versterken, vooral in deze tijd van grote veranderingen. Dat is wat we nodig hebben! Door onze betrokkenheid bij deze initiatieven leren wij ook weer op een nieuwe manier naar de wereld om ons heen te kijken.

Binnenkort openen we onze bijenvoedselbank als deelnemer aan de “Voer de bij bij” campagne, zodat we op maandag 22 april tijdens de nationale zaaidag extra voedsel kunnen zaaien voor bijen en insecten. Voedsel voor hen is niet alleen de nectar van de bloemen, minstens zo belangrijk zijn schuilplaatsen en plekken om zich voort te kunnen planten voor hun overleving. Wist je dat er meer dan 360 verschillende soorten wilde bijen zijn in Nederland, elk met hun eigen unieke rol en bijdrage aan het ecosysteem?

Slechts één hiervan is de bekende honingbij. Naast bijen zijn ook zweefvliegen en vlinders belangrijk voor de bestuiving. We hebben er al verschillende gezien. Zolang de zon schijnt fladderen ze rond en als de temperatuur weer daalt zoeken ze een nieuwe plek om te schuilen. Elke insect heeft zijn eigen favoriete planten, dus er is veelzijdigheid aan planten nodig. Juist die (bio)diversiteit is belangrijk! Een harmonische balans is waar het om draait. Wetende dat alles altijd in beweging is en door evolueert. En laten we niet vergeten dat wij als mensen ook deel uitmaken van deze eindeloze dans van het leven. Lang leve de diversiteit, dat is de sleutel tot veerkracht en harmonie.

Geniet van de lente, de tijd van vernieuwing en nieuw leven!