Een frisse start in het voedselbos

Een frisse start in het voedselbos

2 januari 2025 0 Door Corine Holtmaat

Het is 2 januari, en de zon schijnt volop op deze tweede dag van het nieuwe jaar. Na weken van grijze luchten is het heerlijk om weer naar buiten te gaan en de warmte en kracht van de zon te voelen. Die blauwe, heldere lucht nodigt uit om weer naar het voedselbos te gaan.

De afgelopen weken zijn we er niet zoveel geweest; de natuur is in winterrust, en er is op het oog weinig te doen. Maar als je daar weer loopt, valt er altijd iets nieuws te ontdekken. Vandaag zagen we bijvoorbeeld volle knoppen, vol belofte en potentie. Het lijkt misschien alsof er niets gebeurt, maar als je goed kijkt, zie je de veranderingen. Sommige bomen zijn zoveel steviger dan een jaar geleden, en je ziet gewoon dat ze dit jaar op een heel andere manier gaan bloeien.

Vol verwachting

Volgens Marja lijkt het erop dat de Nashipeer, een bijzondere peer die lijkt op een appel, dit jaar flink vrucht gaat geven. Vorig jaar hingen er al een paar vruchten aan, maar nu ziet de boom er echt veelbelovend uit. We zijn benieuwd wat we met de oogst kunnen doen. Dat wordt weer een nieuwe ontdekking voor ons voedselbos, dat nu haar derde jaar ingaat.

Wat we hebben gedaan

Terugkijkend op het afgelopen jaar hebben we een aantal belangrijke stappen gezet. In november organiseerde de Drentse Voedselbossenvereniging bij ons een workshop over waterbeheer. Tijdens de middag gingen we zelf aan de slag met boren om de grondwaterstand te meten. Die bleek hier op meer dan 3,5 meter te liggen. Voor jonge bomen betekent dit dat ze tijdens droge periodes extra hulp nodig hebben, zoals water geven. Toch draait het niet alleen om diepe wortels. Veel planten, struiken en zelfs bomen maken gebruik van het mycelium, een ondergronds schimmelnetwerk dat niet alleen voedingsstoffen en water transporteert, maar ook wortels met elkaar verbindt. Dit netwerk helpt planten samen te werken en informatie uit te wisselen.

Daarnaast hebben we een bodemanalyse laten doen. Hoewel we weten dat we hier in Drenthe op arme zandgrond zitten, waren we aangenaam verrast door de resultaten. Het lijkt erop dat onze aanpak met lavameel, wormencompost en klaver zaaien helpt om de bodem te verbeteren. Dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het geeft ons wel vertrouwen om op deze manier door te gaan.

Ook hebben we extra maatregelen genomen om onze bomen te beschermen tegen reeënschade. Rond de stam wat gaasbescherming helpt hopelijk om jonge bomen beter te beschermen. Het blijft een kwestie van uitproberen en aanpassen, maar we zien dat dit een verschil kan maken.

Vooruitblik op 2025

Nu het nieuwe jaar is begonnen, kijken we verwachtingsvol vooruit. Het voedselbos blijft een plek waar we blijven leren en ontdekken. Hoe gaan de bomen en planten zich dit jaar ontwikkelen? Hoe komt de balans in het ecosysteem verder op gang? En wat kunnen we daar zelf aan bijdragen?

Met kleine stappen hopen we het bos sterker te maken en weer een stap dichter bij een vruchtbaar ecosysteem te komen. Voor nu genieten we van de zon, de frisse lucht en de belofte van een nieuw seizoen.

We wensen iedereen een gezond, gelukkig en vruchtbaar nieuw jaar toe!