
Ons voedselbos als apotheek
De tijd is rijp, de lente is begonnen. De knoppen aan de bomen zwellen op, klaar om open te barsten.
Afgelopen week verdiepten we ons in GEMMO-therapie, de geneeskracht van boom- en struikknoppen. Marja als natuurgeneeskundige was hier al mee bekend, maar het is altijd waardevol om kennis op te frissen en bij te blijven met de nieuwste inzichten. Tijdens een cursus van meesterherborist Winnie Sixma en natuur- en voedingsdeskundige Rineke Dijkinga maakten we onze eigen GEMMO-tincturen.
Wat is GEMMO?
GEMMO-therapie werkt met boom- en struikknoppen. Die knoppen zitten vol levensenergie en de blauwdruk van de volledige plant. Geen zaadje, maar een soort ‘embryo’ waarin alle groeikracht geconcerteerd is en het toekomstige leven besloten ligt.
Het woord ‘GEMMO’ betekent ook ‘edelsteen’ en net als edelstenen werken deze tincturen als versterkers. Ze ondersteunen de natuurlijke processen van het lichaam en brengen balans. Zo wordt ons voedselbos niet alleen een plek voor voedsel, maar ook een levende apotheek: een bron van gezondheid. Een plek waar we ons opnieuw verbinden met de natuur waarin we eeuwenoude kennis opnieuw leren toepassen.
Met deze inzichten in gedachten maakten we afgelopen week onze eigen GEMMO-tincturen. Bij de workshop hadden we al knoppen van de Ribes (Zwarte Bes), Hondsroos, Beuk en Zwarte Els verzameld. Thuis oogstten we nog Linde, Braam, Framboos en Vlier, allemaal in het juiste stadium: net voordat de knoppen openbarsten. En omdat het zulk mooi weer was, heeft Marja zelfs nog extra tincturen gemaakt, want er staat zoveel op springen. De natuur gaf ons precies wat we nodig hadden. Dit was hét moment.
Tijdens de cursus afgelopen week werd het mij steeds duidelijker: deze tincturen zijn sterk spul. De knoppen bevatten zoveel geconcentreerde levenskracht dat ze ons op een diep niveau kunnen ondersteunen. Maar wat me ook raakt is dat genezing niet altijd alleen gaat over het innemen van iets. Soms ligt de kracht juist in een zachtere ingang.
Meer dan alleen tincturen
Dit is iets wat de sjamanen al wisten. Zij werkten niet alleen met extracten, maar ook met direct contact met de plant. Door simpelweg bij een boom te zitten, een takje aan te raken, of bewust de energie van een struik te voelen, kon er al iets gebeuren. En eigenlijk weten we dat allemaal wel. Misschien herken je het zelf: dat wandelen in een bos je rust geeft, of dat je onbewust je hand over een boomstam laat glijden.
Het mooie is: dit is iets wat we allemaal kunnen doen. We kunnen gewoon beginnen met aandacht. Met stilstaan bij een boom in de tuin. Even een braamstruik aanraken tijdens een wandeling. Luisteren naar wat de natuur ons vertelt.
Ook Hildegard von Bingen, een van de eerste vrouwelijke wetenschappers en mystici, hield zich hier eeuwen geleden al mee bezig. Zij zag de natuur als een bron van genezing en schreef over de kracht van planten en kruiden. Mooi hoe die kennis telkens opnieuw op ons pad komt en zich blijft ontwikkelen.
Zadenbibliotheek in het Wolderhuus
Naast deze focus op gezondheid en kruiden werken we ook aan zaadvaste gemeenschappen. Deze week openden we in het Wolderhuus in Zuidwolde een Zadenbibliotheek! Een prachtig initiatief van Marja en haar groepje, waar mensen gratis zaden kunnen lenen en later een deel van hun oogst terug kunnen doneren.
100% op basis van vertrouwen: je neemt wat je nodig hebt, zaait en oogst, en draagt bij aan een circulair systeem van biologisch zaad. Zo bouwen we samen een levendige, veerkrachtige voorraad aan zaden, zonder afhankelijk te zijn van commerciële bedrijven.
Bewustwording groeit op alle niveaus
Dit bewustzijn groeit niet alleen lokaal, maar ook in bredere kringen. Gisteren stond Marja in Groningen op de Noordelijke Zadenmarkt bij het Voedselbosloket van de Drentse Voedselbossen om mensen voorlichting te geven.
In april doen we weer mee als voedselbank voor bijen. Een initiatief van The Pollinators om onze bestuivers een handje te helpen, want zonder hen geen voedsel. Het voelt goed om op verschillende niveaus bezig te zijn: voor ons eigen welzijn, voor de natuur en voor de gemeenschap.
De Tijd is Rijp
Wat ons de afgelopen week zo raakte is dat we deel uitmaken van een grotere beweging. Oude kennis over geneeskrachtige bomen en kruiden krijgt weer een plek. Zelfs in een prepshop in Utrecht zag ik kruidenboeken liggen, bedoeld om mensen te leren wildplukken en zelfvoorzienend te worden in tijden van nood.
Dit gaat niet alleen over iets ‘van vroeger’. Het gaat over wat we hier en nu opnieuw kunnen gebruiken.
De tijd is rijp. De lente is begonnen.
Wil je meer weten over GEMMO-therapie, de Zadenbibliotheek of de Voedselbank voor Bijen? Laat een berichtje achter. We delen onze kennis graag!


Prachtig artikel ik ga het delen op mijn site .
Liefs Annemieke Katerberg
Prachtig Corine. Helaas hebben we geen tuin meer maar spreek de wens uit dat de jongeren het besef krijgen van tuinieren voor jezelf.