
Kippen, koken en een knaloranje bijenkast
Begin mei en het voedselbos is bijna niet meer terug te herkennen. Waar in april de eerste blaadjes verschenen, is het nu een echt bos aan het worden. Knopjes verraden waar straks bloemen en vruchten zullen verschijnen Alles groeit. Alles leeft. En er blijven nieuwe lagen bij komen. Een mooie nieuwe toevoeging is de eerste bijenkast die is geplaatst door Yvonne, die momenteel in opleiding is tot imker. Het is een opvallende: fel fluor-oranje. Er komt binnenkort nog een kast bij en Yvonne is nog op zoek naar twee zwermen. Dus: mocht je een zwerm weten, laat het vooral weten!
Marja is volop bezig met de vraag: hoe kun je oogsten uit een jong voedselbos? Ze heeft geëxperimenteerd met zevenblad en brandnetel, niet alleen als kruidenthee, maar ook in gerechten. Zo combineren we witlof met zevenblad of brandnetel op het bord en hangt de brandnetel thuis te drogen voor later gebruik. Van een deel maakte Marja brandnetelgier: in combinatie met neemolie een natuurlijke manier van insectenbestrijding. Deze week is er voor het eerst mee gespoten. Spannend, maar ook hoopgevend. Ook met kliswortel zijn we aan het uitproberen. Geen gewone groente om bordenvol van te eten, maar als toevoeging net als zevenblad of brandnetel heel waardevol. Marja fermenteerde een deel van de kliswortel naar een recept van Peter van Berkel. Haar motto: “gebruik het erbij, niet in plaats van dan blijft het lekker.”
Ook bij de kippen is er volop beweging. We hebben een aantal kippen van Mieke geadopteerd, zij lopen nu vrolijk rond in het rennetje. En bij onze eigen kippen zijn inmiddels twee generaties kuikens te bewonderen: de eerste al flink gegroeid, de nieuwste nog piepklein. Mieke bracht ook een heuse kippenflat mee: een glazen broedkast van drie verdiepingen.
In de kas zijn de tomaten geplant en in de tunnel staan de aardbeien afgewisseld met knoflook, om ze te beschermen tegen vraat. En ook Yvonne en Inge hebben hun gezaaide plantjes uitgeplant in de moestuin. Het is mooi om te zien hoe ieders handen bijdragen aan wat groeit.
Gisteren was Marja bij een bijeenkomst over de bodem als basis voor gezondheid in Leiden. Daar ging het over de vraag: welke teelt optimaliseert de nutriëntendichtheid van ons voedsel? Eén van de inzichten die terugkwam: het strooien van lavameel blijkt een goed idee. Het bevat een breed palet aan mineralen, waar de bodem en de plant zelf mee aan de slag kunnen. Zo voed je niet alleen de plant, maar ook het bodemleven en uiteindelijk dus ons eigen microbioom.
Alles is verbonden.





