Bouwen aan veerkracht

Bouwen aan veerkracht

21 augustus 2024 0 Door Corine Holtmaat

Deze zomer hebben we een aantal verschillende groepen mogen ontvangen in ons voedselbos. Het was een prachtige gelegenheid om samen in gesprek te gaan over wat een voedselbos nu eigenlijk is en waarom wilde planten zo’n cruciale rol spelen in dit ecosysteem. We hebben samen ontdekt hoe je door nauw samen te werken met de natuur een veerkrachtig systeem kunt opbouwen. Een systeem dat niet alleen divers is, maar ook sterk en in staat om zich aan te passen en te herstellen wanneer dat nodig is.

Corine is Super Pollinator geworden bij The Pollinators. Super Pollinators zijn mensen met een ‘groen hart’ die zich inzetten voor de bescherming van bestuivers in hun eigen provincie. Zij vertegenwoordigt de provincie Drenthe en draagt samen met haar collega’s bij aan de bestuiving van heel Nederland. “Ik geloof in de kracht van positieve actie en bewustzijnsvergroting over de schoonheid van onze wereld.”

Ter inspiratie willen we jullie graag wijzen op de podcastserie ‘Groene Oren’ van Staatsbosbeheer. In deze serie vertellen planten, bomen en dieren zelf hun verhaal: wie ze zijn, hoe hun dagelijks leven eruitziet en hoe het is om de wereld vanuit hun perspectief te ervaren. Een aanrader is het verhaal van het gentiaanblauwtje Lies: “Ik voel me eigenlijk nog steeds een rups.” Dit is een unieke manier om je te verbinden met de natuur en om de bewoners van onze prachtige ecosystemen beter te leren kennen.

Daarnaast is Marja actief betrokken bij de zadenbibliotheek. Ze heeft een prachtige poster gemaakt om mensen aan te moedigen zaden te drogen en in te leveren. Hoewel de definitieve locatie nog niet vaststaat, streven we ernaar om de zadenbibliotheek te vestigen in de bibliotheek van het Wolderhuus. Wil je bijdragen aan dit project, download dan de oproep zaden gezocht voor meer informatie. Als het slaagt, is iedereen in het voorjaar welkom om zaden te “lenen” die in het najaar zijn verzameld.

De komende periode kun je ons vinden bij de Appelboomdroom in Koekange, waar een bijzonder zomers uitje op het programma staat. Deze theatervoorstelling vindt plaats in een voedselbos, een unieke plek in de natuur en neemt je in het verhaal mee naar een groot, volwassen voedselbos waar allerlei vormen van leven op bijzondere wijze met elkaar verbonden zijn. Daarnaast zullen we zondag 22 september aanwezig zijn in de stand van de Vereniging Drentse Voedselbossen tijdens het voedselbosweekend van Arborealis. We kijken ernaar uit om met jullie in gesprek te gaan en nog meer te leren over de wonderen van de natuur.