Wist je dat… planten met elkaar communiceren?

Wist je dat… planten met elkaar communiceren?

7 oktober 2022 1 Door Corine Holtmaat

In een voedselbos gaat het niet alleen over wat er boven de grond gebeurt, dat wat er onder de grond gebeurt is minstens zo belangrijk. Zo blijken bomen en planten onderling, via schimmels in de bodem, te communiceren en voedingsstoffen uit te wisselen. Dat netwerk van schimmeldraden heet het mycelium. Ook wel the wood wide web genoemd, het ondergrondse internet.

Om deze reden willen wij in de toekomst het schimmeldraden netwerk zo min mogelijk verstoren. Dit jaar maken we een start op een kale akker. We hebben besloten dit jaar voor het laatst een intensieve grondbehandeling toe te passen door eenmalig met een diepwoeler de grond wat losser te laten maken. In de komende jaren zullen de wortels van de planten die er gaan groeien dit werk moeten doen. Er zal “onkruid” zoals zuring en paardenbloem met diepe penwortels verschijnen die de grond open houden. Door de bodem met rust te laten kan deze na verloop van tijd weer in balans komen en kan het wood wide web gevormd gaan worden.

Wil je weten hoe het ondergrondse schimmelnetwerk werkt? Bekijk dan hier het filmpje van de BBC en voor nog meer verdieping de betoverend mooie documentaire Fantastic Fungi op Netflix.

In de film Fantastic Fungi nemen gerenommeerde wetenschappers je mee om je bewust te maken van de schoonheid, intelligentie en oplossingen die het schimmelkoninkrijk ons biedt. Bekijk hier de trailer, de gehele film is te zien op Netflix.